16. Decembar 2016

Edukacija o rodno senzitivnom upravljanju privredom – Zrenjanin će pomoći preduzetnicama

Zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica, na skupu u Gradskoj kući, posvećenom uvođenju rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou, najavila da će kroz poseban projekat Grad stimulisati ekonomsko osnaživanje žena. Milion dinara u gradskom budžetu za narednu godinu, biće namenjeno ženama preduzetnicama.

Edukaciju o uvođenju rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou realizuju Udruženja poslovnih žena Srbije i  Ženska parlamentarna mreža, uz podršku Kanadske ambasade, a Zrenjanin je jedan od tri grada u Srbiji u kojima se održavaju radionice. Poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže Dubravka Filipovski kazala je da je rodno odgovorno budžetiranje u Srbiji od prošle godine, prvi put u istoriji parlametarizma, postalo deo Zakona o budžetu i Zakona o budžetskom sistemu.

Rodno odgovorno budžetiranje znači da se budžetska sredstva samo bolje raspoređuju po polu, to nisu dodatna sredstva, već moramo voditi računa da postojeća više dobijaju poljoprivrednice, preduzetnice I da na taj način podstičemo žene da imaju poverenje u državu i krenu u privatan posao -kazala je Dubravka Filipovski. Ove godine je 26 institucija države Srbije bilo u obavezi da sprovede rodno odgovorno budžetiranje, a do 2020. godine je period implementacije, što znači da sve lokalne samouprave do tog perioda moraju da sprovedu Zakon, rečeno je na skupu.

Savetnik kanadske ambasade u Srbiji Brajan Ebel rekao je da je Zrenjanin, pored Kraljeva i Vranja, odabran za realizaciju projekta jer je za to bio zainteresovan i zato što je postojala dobra saradnja sa kanadskom ambasadom. On je istakao da je veoma značajno što za ovakve projekte postoji podrška na lokalnom i nacionalnom nivou

Izvor: novine Dnevnik

« nazad