5. Novembar 2013Ekonometar

Put do uspeha u ženskom biznisu

Udruženje je postalo mesto na koje odlazite i kad ste najumornije, jer znate da ćete tamo dobiti podršku koleginica, ostvariti novi kontakt ili otkriti novu mogućnost za vaš dolji poslovni put, rekla je Sanja Popović Pantić

sve dobitnice

Udruženje poslovnih žena Srbije, sekcija Ženski biznis klub, dodelilo je 29. oktobra uveče, na svečanosti u zemunskom teatru „Madlenijanum”, prestižne nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja” (sedmi put), sa ciljem da podrži i afirmiše žensko preduzetništvo u Srbiji. Pod sloganom „Žene znaju kako biti uspešna”, nagrade su i ove godine dodeljene u dve kategorije i jednoj potkategoriji, a uručena su i specijalna priznanja.

Nagradu za „najevropskiju žensku firmu” dobile su Danijela Biškup, suvlasnica i direktorka preduzeća „Identity Plus” d.o.o. iz Beograda, i dr Branka Ivošević, vlasnica specijalističke oftalmološke ordinacije „Perfect Vision” iz Subotice. Jarmila Bohuš, direktorka i suvlasnica firme „Agroplod” d.o.o. iz Gložana kod Bačkog Petrovca i Svetlana Vučković, vlasnica agencije „Nana S.V.” iz Beograda, nagrađene su za „najbolji model zapošljavanja”. U potkategoriji „samozapošljavanje” dobitnica priznanja je Olgica Arađanski, vlasnica SZR “Butik sveća” iz Kikinde.

Na konkurs za priznanje „Cvet uspeha za ženu zmaja” prijavilo se 38 kandidatkinja, a njih 13 je ponelo titulu „žena zmaj”. Sve kandidatkinje su predstavljene u specijalnoj publikaciji, koja je prezentovana na ceremoniji dodele nagrada. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, članice i partneri UPŽ, predstavnici stranih ambasada i donatora, privrednika, sponzora manifestacije i medija. Svake godine se na manifestaciji, kroz mini intervju na sceni, koji vodi Tanja Peternek Aleksić, predstavi žena koja se u državnom sektoru uspela do vrha. Ovoga puta, javnosti je predstavljena glavni pregovarač Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom, Tanja Miščević.

Ona je navela da žensko preduzetništvo čini jedan segment pomoći malim i srednjim preduzećima i da ima podršku EU, ali da mora biti prepoznato i od države. Istakla je značaj jačanja kapaciteta kada je u pitanju ova oblast, dodajući da se mnogo gubi ukoliko se ne koristi sposobnost i kreativnost žena koje čine 50 odsto radne snage. Tanja Miščević je zaključila da sve dobitnice nagrada sama činjenica da su ušle u preduzetništvo kvalifikuje da se mogu smatrati uspešnim ženama.

Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i autorka projekta „Cvet uspeha za ženu zmaja”, u uvodnoj reči je istakla da ova asocijacija obeležava 15 godina postojanja tokom kojih je 3.500 žena iz cele Srbije prošlo različite obuke, a posao je otpočelo približno 200 žena. Udruženje je postalo mesto na koje odlazite i kad ste najumornije, jer znate da ćete tamo „napuniti baterije”, dobiti podršku koleginice u trenucima kad vam je najpotrebnije, ostvariti novi kontakt, otkriti novu mogućnost koja će možda biti i presudna za vaš dalji poslovni put. Sve to, i još mnogo više, svakodnevica je Udruženja poslovnih žena Srbije – rekla je gospođa Popović Pantić.

dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije

Ona je istakla da je UPŽ bilo svedok i učesnik turbulentnih vremena u prethodnih 15 godina, a da je sa novim milenijumom počeo i novi ekonomski ciklus, kada se i Udruženje polako uvećava. Uz pomoć međunarodnih organizacija koje su snažno podržavale demokratizaciju društva, ženskom preduzetništvu pridavan je veliki značaj, a za UPŽ je to bio pravi podsticaj da počne da pravi programe koji su bili zanimljivi za različite kategorije preduzetnica.

Olivera Popović, potpredsednica UPŽ i koordinatorka „Ženskog biznis kluba”, istakla je doprinos Udruženja poslovnih žena razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji. Pored edukacija, razmena iskustava i umrežavanja, ona je posebno izdvojila mentorske programe, u kojima sav onaj potencijal, iskustva, znanja, ideje i inovacije koje nose iskusne preduzetnice, ali i početnice, doprinose razvoju i jačanju mladih kompanija u Srbiji.

Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije

Donator manifestacije bila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, dok je kompanija „Luna” nagrađenim dobitnicama obezbedila prigodne poklon pakete.

Specijalna priznanja

Udruženje poslovnih žena Srbije dodelilo je specijalna priznanja za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u različitim segmentima poslovanja.

Specijalno priznanje za afirmisanje ženskog preduzetništva dobile su – mr Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena „Nadežda Petrović” iz Čačka i rukovodilac Regionalne privredne komore Kraljevo – OJ Čačak, koja svu svoju energiju usmerava na promociju čačanske privrede, prijem ambasadora iz čitavog sveta, rešavanje problema privrednika, stvaranje pogodne klime za ulaganja i realizaciju spoljnotrgovinskih aranžmana; Tatjana Nikolić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Danica” iz Leskovca, bivša predsednica Centra za žensko preduzetništvo u Leskovcu koja je skoro dve decenije u preduzetničkim vodama; i dr Dragana Ristić Jovanović, vlasnica preduzeća „Farma – promet d.o.o.” iz Niša, koja se poslednjih sedam godina bavi kristaloterapijom, energizacijom prostora i istražuje minerale i kristale, kod nas poznati kao drago kamenje.

Mila Litvinjenko, Narinder Čanuhar, ambasadorka Indije i Sanja Popović Pantić Mila Litvinjenko, Narinder Čanuhar, ambasadorka Indije i Sanja Popović Pantić

Specijalna nagrada za pionirski preduzetnički poduhvat u seoskom turizmu dodeljena je Slavici Vračarić, vlasnici domaćinstva Vračarić – „Opstanak” iz sela Kremna. Ona je izazov pretvorila u uspešan porodični biznis, a klasični seoski turizam već prerasta u agrobioturizam sa svim elementima kulturnog, rekreativnog, zdravstvenog i gastronomskog turizma.

Za prodor na nova tržišta priznanje je dobila Mila Litvinjenko, vlasnica i direktorka kompanije „Aura” d.o.o iz Niša, koja je krenula skromno, sa jedanaest zaposlenih, a danas je najcenjenija domaća kozmetička kuća, i sa firmama u Makedoniji i Bosni i Hercegovini ima više od 70 zaposlenih, od čega 70 odsto žena.

Specijalno priznanje za zapošljavanje seoskih žena dodeljeno je Mirjani Hemun, vlasnici Poljoprivrednog gazdinstva „Mirjana Hemun” i predsednici Udruženja žena „Banstolka” iz Maradika na Fruškoj gori. Ono po čemu je Mirjana prepoznatljiva i čiji je tvorac zajedno sa ženama mz udruženja jeste „Fruškogorski skočko”, proizvod napravljen od 18 vrsta semenki zalivenih medom, koji je na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2010. godine nagrađen Velikom zlatnom medaljom.

Olivera Popović, potpredsednica UPZ Srbije i Sanja Popović Pantić, predsednica UPZ Srbije Olivera Popović, potpredsednica UPZ Srbije i Sanja Popović Pantić, predsednica UPZ Srbije

Svetlana Mojić, vlasnica firme „Salt & Water” d.o.o. iz Novog Sada, nagrađena je za inovativno preduzetništvo. Njen dizajnerski studio uređuje sve vrste enterijera – jahte, avione, prostore za stanovanje i komercijalne prostore.

Specijalno priznanje za unapređenje kvaliteta života dobila je Tatjana Jevđović, vlasnica preduzeća „Beauty Imagini” d.o.o. iz Beograda, koje je specijalizovano za pružanje usluga u oblasti lepote, SPA i velnes programa, programa antistresa i detoksikacije.

Mlade preduzetnice u fokusu

Ove godine smo posebno stavile u fokus mlade preduzetnice, do 35 godina starosti, i sa ponosom možemo da kažemo da smo naišli na zaista inovativne i kreativne članice, što nam je dalo nov podsticaj da nastavimo da ih podržavamo – rekla je potpredsednica UPŽ, Olivera Popović.

Drugi vid aktivnosti je uticaj na zakonodavnu i izvršnu vlast koji Udruženje, sa više od 250 aktivnih članica, od svog osnivanja vrši, i to svake godine sa sve više uspeha. Aktivno radi na prenošenju potreba i zahteva preduzetnica donosiocima odluka u institucijama i svojim uticajem pomaže unapređenju institucionalnog okvira za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji. Početkom 2013. godine osnovan je i Odbor za zagovaranje sa ciljem što organizovanije komunikacije sa predstavnicima vlasti.

Tanja Mišćević i Tanja Peternek Aleksić Tanja Mišćević i Tanja Peternek Aleksić

Sedam iskusnih dugogodišnjih članica UPŽ preuzele su na sebe odgovornost i sa velikim elanom krenule da na strukturiran način prikupe, definišu i predlože aktivnosti po pitanjima koja najviše muče preduzetnice u Srbiji. Želja nam je da omogućimo da glas preduzetnica stigne direktno do donosilaca odluka, da put bude što kraći i sa najmanje šumova, da svi akteri budu upoznati sa problemima i izazovima na koje preduzetnice u Srbiji svakodnevno nailaze, te da u saradnji sa nama pristupe što efikasnijem rešavanju zaključila je Olivera Popović.

Autor:  M. Andrejić

Izvor: Ekonometar

« nazad