28. April 2015

TAKMIČENJE U INOVACIJAMA: Proglašene tri najbolje biznis ideje

U okviru završnog događaja „Takmičenje u inovacijama“ na Visokoj turističkoj školi u Beogradu, odlukom stručnog žirija proglašene su tri najinovativnije biznis ideje učesnica projekta Udruženja poslovnih žena Srbije „Razvoj usluga za promociju start-up preduzeća“, koji je podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Od 10 timova koliko je prošlo obuku, 7 timova je na završnici prezentovalo svoje projekte, od kojih je stručni žiri izabrao tri najbolje biznis ideje. Sve tri pobedničke ekipe nagrađene su paketom radionica koje će im pomoći da uspešno razviju i unaprede svoje biznise u narednom periodu. Ostali timovi dobili su utešne nagrade u knige „Lean Startup“, autora Erika Risa, u kojoj se mogu naći korisni saveti kako današnji preduzetnici koriste inovativnost za stvaranje uspešnih poslova.

Najbolje biznis ideje proglasio je žiri u sastavu: predsednica Bojana Vukosavljević, menadžerka na programu Small business support team u Srbiji, Evropske banke za obnovu i razvoj i članovi Jelisaveta Vučković, profesorka na Visokoj turističkoj školi i Zvonko Brnjas, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Stručni žiri

  • Prvo mesto osvojio je tim Fast and Curious iz Beograda
    (biznis ideja: Gentlmen’s taxi- pouzdan, jeftin i luksuzan taxi previz, razvijanjem aplikacije putem koje bi za početak, umrežavali taxi prevoznike).

Članice tima: Anja Veselinović, Ena Enis i Milica Đoković. Mentorka: Ivanka Milenković.

  • Drugo mesto osvojio je tim DIY Changemakers  iz Beograda
    (Ovaj tim osmislio je edukativnu platformu namenjenu uzrastu od 8 do 26 godina i funkcioniše kao onlajn edukativna društvena igra kroz koju se stiču veštine i znanja iz različitih oblasti, koje su potrebne budućim aktivnim članovima ovog društva koji će moći da pokrenu pozitivne promene u njemu.).

Članice tima: Tijana Jovanović Petrović, Vasiliki Akritidou i Marijana Pešić. Mentorka: Tanja Mamula.

  • Treće mesto osvojio je Singidunum tim 5 iz Valjeva
    (biznis ideja: osnivanje studentskog doma koji će biti pristupačan cenom smeštaja i pogodnostima koje nudi studentima, a za prostor će uzeti hotel u Valjevu koji više ne radi, renovirati ga I prilagoditi studentskim potrebama).

Članice tima: Dejana Mališić,Brankica Gvozdenović, Snežana Đokić, Marija Savić. Mentorka: Nevena Kovačević.

Ispred organizatora skupa, prisutnima su se obratili Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije, Štefan Hajek, rukovodilac Programa „Access“ GIZ, i Oliver Koch, trener i ekspert  u industrijskom i računarskom inženjeringu iz Nemačke.

Projekat „Razvoj usluga za promociju ženskih start –up preduzeća“ je realizovan od oktobra 2014. godine do marta ove godine u Beogradu, Valjevu i Subotici uz saradnju lokalnih udruženja poslovnih žena. Imao je za cilj podizanje svesti o mogućnostima koje preduzetništvo pruža studentkinjama, potencijalnim i start –up preduzetnicama u cilju samozapošljavanja.

Učesnice na obukama su vodili profesori sa nemačkih univerziteta koji već dugi niz godina rade sa početnicama u preduzetništvu. kao i iskusne preduzetnice koje su bile mentorke timovima.

« nazad